STM224-STM226

A család soksávos változatai az STM22X típus számmal készültek.
Az STM224 1" széles szalaggal 4 sávon rögzített, és alkalmas volt playback felvételek készítésére, azaz egy időben  kiválasztott sávokon felvételre miközben más sávok tartalmát lejátssza.
A szalagvezetés eltér az alaptípustól. Az alaptípusnál lejátszáskor és felvételkor egy viszonylag nagy átmérőjű terelőgörgő nyomja a szalagot a fejekhez. A 22X típusoknál a fejek elhelyezése más. Kicsit előrébb vannak. Y szalag nyugalmi helyzetben felfekszik a fejekre, és csak gyorstekercseléskor emeli ki egy kisebb átmérőjű terelőgörgő.
A többletfunkciók kezelőszervei és áramkörei a futómű elé szerelt "puttonyba" kerültek.
Kis sorozat készült belőle. Egy darabbal találkoztam eddig, azt is átépítették 210-esé.
Időközben tudomásomra jutott hogy egy gyűjtőtárs birtokol egy csak kis részben átalakított 224-est. Így szerencsére maradt hírmondója a típusnak.

Sajnos ugyanígy járt a tulajdonomban levő STM226 is. Természetesen ma már nem jutna eszembe "visszabutítani", de akkortájt egy egyszerű sztereó magnóra volt szükségem és a 1" széles szalag beszerzése sem tűnt megoldhatónak.
Ez a készülék 6 sáv egyidejű felvételére és lejátszására volt alkalmas, a felvételre ki nem választott sávok lejátszás módban működtek, de mivel nem volt lehetőség a felvevőfejeken visszahallgatásra ezért playback célra nem volt használható. Sokáig töprengtem hogy a beépített nyolc sávos Nortronics fejkészletnek miért pont a 2. és 6. sávját nem használták. Azt hiszem ezt már nem is fogom megtudni. Arról sem volt elképzelésem hogy milyen célra volt felhasználható. Nemrég tudtam meg az egykori gyár vezetőjéről hogy a Planetárium használta.
A közelmúltban az oldal egy látogatója, Róbert, értékes információt talált a típusról. Ime:
 
 
A rendszert 1975-ben eredetileg egy a budai hegyoldal díszkivilágítását vezérlő fény-, és az ezt kísérő hangjáték vezérlésére fejlesztették, de a terv végül nem valósult meg.

Ebben a magnóban a 200 sorozat tekercselőmotorjaihoz képes nagyobb és erősebb motorok voltak beépítve.
A futómű vezérlőáramkörei CMOS integrált áramkörökből és szilárdtest relékből épültek fel, láthatóan egyedi tervezésben és gyártásban. Érdekessége volt még, hogy a jobb oldali motor is stabilizált szalagfeszítést biztosított.


A 224-es használatáról multiplayback módban a galériában látható gép kedves tulajdonosa az alábbi leírást küldte:

 A STM 224 bal oldali négy nyomógombja a felvevő fejhez tartozik. A 1-4 számozott gombok közül a benyomott ( egy vagy több) fog felvétel üzemmódban "felvenni".
A nem benyomott gombokhoz tartozó sávokon a felvevőfej "lejátszó fej" szerepet tölt be. A jel a vonal kimeneten vehető le. (fülestől balra lévő potméter, illetve banándugó aljzatok a kezelőpulton) 
 Ettől független a jobb oldali kettős gombsor. Ezek a lejátszó fejhez tartoznak. A felső gombsor az 1- 4 bemenet jelét, az alsó a lejátszó fej egyes sávjait (1-4), vagy épp az összesét kapcsolja  a füles kimenetére. A két gombsor azonos sávhoz tartozó tagjai egymást kizáró üzemmódban élnek.
De lehetséges pl. 2 bemenet és 2 lejátszott sáv hallgatása. Ezek szinkronban is lehetnek, feltéve ha, a "zenészek"  multiplayback módban dolgoznak.
Ha nem akkor ez a funkció a hagyományos monitor kapcsoló funkcióját látja el. Vagyis, a felvett anyag visszajátszására használható.

Aloldalak (1): STM224 galéria
Ċ
STM_224.pdf
(1638k)
Hamar Gábor,
2018. aug. 28. 6:00
Comments