STM300 típuscsalád

Hordozható /35kg/, hálózatról, vagy a tápegység fiók cseréjével 24 voltos akkumulátorról üzemeltethető teljes értékű stúdiómagnó.
Elődje az STM100-as sorozat. A fellelhető információk alapján a 100-as és 300-as készülékek felépítése csaknem azonos, részegységeik felcserélhetők. kb. 1973-1989-ig gyártották a típust több változatban.

A futómű


 A futómű modul rendszerű, hasonlóan az ekkor már jól bevált STM200-hoz. Természetesen csereszabatosságról nincs szó, mivel a 300-as felhasználási területe miatt méretei lényeges kisebbek. (Nagyrészt a  MR közvetítőkocsijaiban használták)
A hordozható kivitelnek köszönhetően lehetővé válik az álló helyzetű üzemeltetés is. Ezért több elmozduló alkatrész ellensúlyokkal van felszerelve.
 A főmotor egység a régebbi darabokban a 200-ashoz hasonlóan szinkronizált motorral működik, az újabbakban a 600-assal gyakorlatilag azonos kapcsolással vezérelt motort találunk.
 A tekercselő egységek szalagféket kaptak, bár a súrlódó felület anyaga a különböző szériákon elég nagy változatosságot mutat (feltekert fonal, ferrodolos  műanyag, parafa).
Mindkét oldali tekercselőmotor szabályzott. A szabályzójelet a többi típushoz hasonlóan változó kapacitású kondenzátorral állítják elő. Ennél a típusnál a kondenzátorok zárt műanyag házban találhatók és egyben a csillapítás szerepét is ellátják. A gyorstekercselés szabályzógombja szintén változtatható kapacitású kondenzátorral van megoldva tehát biztosan nem lesz kontakthibás.
 Az üzemmód kapcsoló nyomógombsor is több kivitelben létezik. A legtöbb készüléken kerek nyomógombokkal mozgatott mágnesek reed patronokat kapcsolgatnak. A későbbi darabokon Rafi kapcsolókat találunk. ebből létezett 4 és 5 gombos kivitel is.
 A legtöbb példányon nincs számláló, de létezik mechanikus és LCD kijelzővel kialakított órával felszerelt változat is.
 Gyári festése általában szürke, de készítettek fekete darabokat is /nincs információm hogy hányat, de a raktárban találtam gyári fekete festésű burkolatot/.

Hangfrekvenciás áramkörök

 Az erősítők és az oszcillátor megegyezik a 500-as és 600-as típuscsalád áramköreivel.
 A gyártási év és a javítás vagy korszerűsítés időponjától függően különféle változatokat találhatunk.
Alapjában véve két fő változat van. A reed relés, TAA300-as IC-t használó sorozat és az újabb, 4066 kapcsoló IC-vel és TBA820 erősítővel felépített sorozat. Mindkét fajtából több különféle rajzolatú alváltozat került beépítésre. Pl. a legújabb példányokban nyákba ültethető potencióméterek kerültek, így a modulokban kígyózó vezetékektől sikerült megszabadulni.
 A beépített végerősítő a régebbi darabokon tranzisztoros, az újabbakon TBA810AS alapú.
Vigasztalásul - a beépített hangszóróhoz még ez is túl jó. Műsor kikereséséhez épp elég :-) .

Ċ
Hamar Gábor,
2013. jan. 9. 11:50
ċ
stm300_service_manual.djvu
(14842k)
Ismeretlen felhasználó,
2010. máj. 12. 12:26
Comments