STM800 típuscsalád

Az 1988-89 tervezett és kis mennyiségben gyártott hordozható stúdiómagnó család. Eredetilag a Magyar Rádió számára készült. Mivel "kissé" bonyolultabbra sikerült a szükségesnél a Rádió végül nem rendelt belőle. A prototípusdarabokon kívül csak egy kisebb széria gyártását indította el a Mechlabor, de ez a néhány tucat gép sem mind készült el.
Kb. 30 darabot sikerült értékesíteni. A maradék, talán 20db-ot a gyártósoron érte a rendszerváltás. A privatizáció után ezek a befejezetlen darabok raktárba kerültek. Talán pár darabot még sikerül "restaurálni".

A futómű

A futómű már korszerű CNC megmunkálású öntvényekből, egyenáramú motorokból épül fel.
A futómű vezérlése és a funkciók kapcsolása 8085 mikroprocesszoros áramkörrel történik.
Elvi felépítése hasonló az STM700-hoz.
A kezelőpult több változatban is készült az adott típus funkcióinak megfelelően. A mellékelt képeken látható billentyűzeteken kívül létezik egy sokkal egyszerűbb, gyakorlatilag csak az alapfunkciókat tartalmazó, és egy, az itt látható 810-es kezelőpulttal majdnem azonos, csak a távvezérlést aktiváló nyomógombot is tartalmazó változat

A hangfrekvenciás áramkörök

 Az erősítő áramkörök  azonosak az STM700 erősítőivel1. Ez azt jeleni, hogy egy nyomtatott áramköri lemezen egy csatorna erősítői /felvétel, lejátszás, szinkron lejátszás, törlés és előmágnesezés/ találhatók meg. 810-es típus esetén a szinkron lejátszó erősítő alkatrészeit a panelokra nem minden gépnél ültették be, mivel a mono törlőfej miatt funkciója úgyis értelmét veszti.
 Bár az STM700-ban van lehetőség a IEC/NAB korrekció átkapcsolására, ezt a lehetőséget a 800-as gépek nem használják ki.
 A törlő és előmágnesező jelet a CPU kártyán állítják elő. E jelek amplitúdója programozható, frekvenciája 83 és 166 kHz. A vezérlőprogram 4 szalagtípus jellemzőit képes tárolni. Sajnos a korrekció beállítására programból nincs lehetőség. A gyári leírás szerint korszerű szalagok használata esetén, ha megfelelő az előmágnesezés, nincs számottevő különbség a szalagok frekvenciamenete között.
Folyt. köv.

Ċ
Ismeretlen felhasználó,
2010. jún. 21. 7:33
Ċ
Ismeretlen felhasználó,
2010. jún. 21. 7:38
ċ
stm800-hasznalati-utasitas.djvu
(855k)
Ismeretlen felhasználó,
2010. ápr. 23. 10:26
Comments