STM100 típuscsalád

Sajnos egy darabot sem sikerült előkerítenem. A Rádiótechnika 1973-as évkönyvében találhatunk egy hirdetést ahol összeszerelt és futómű fedőlemez nélküli állapotban látható. Néhány STM100-as részegységgel rendelkezem. Például tekercselő- és fejegységgel. Ezek az egységek csereszabatosak a 300-as alkatrészeivel.Majd jól lefotózom azokat is és mennek a képek a galériába.Addig is néhány szó arról mit láthatunk a Rádiótechnikában talált képeken.Fellelt iratok szerint csak pár darab készült. A Magyar Rádióba biztosan került közülük legalább egy darab.

időközben Haffner IStván volt mechlabor fejlesztőmérnöktől megtudtam hogy az STM-100 az STM-300 típus eredeti elnevezése volt, de a BRG időközben az STM-100 típusjelet az STM-10 egyik változatára "lefoglalta", ezért az új típus a sorozatgyártásban már a 200-as követő, STM-300 nevet kapta.

 Piros: A kis terelőgörgők díszcsavarja és a görgőn a díszcsavar számára kialakított mélyedés mérete.  Kék: A 300-asok nagy részén nincs számláló, illetve ha van, akkor teljesen eltér ettől. Zöld: A beépített végerősítő hangerőszabályzója a 300-ason a tekercselés szabályzó mellett van, és nem tolópotméter. Narancs: Más a terelőgörgő kialakítása. Cián: A fejegység öntvény alakja más, de csereszabatos a 300-zal.  Sárga: A 100-ason még nem szalaghurkos fék volt, hanem alulról egy ferrodolos fékbetét súrlódik a tárcsa alján elhelyezett acél koronghoz.  Aképen nem látható. de a szalagtartó tárcsa felerősítése a motor tengelyére szintén eltér. Itt 4 csavar meghúzásával egy kúpos "ék"  szorul a tárcsa furata és a tengely közé. A 300-asokon pedig a tárcsa alján egy bilincs rögzít. Lila: A hálózati csatlakozó a 100-ason hagyományos műszer tápcsatlakozó. A főmotoregységen nincs "mágneslassító" áramkör. A szalagfeszítés érzékelő áramkör beállítására szolgáló áramkörök nem oldalról, az öntvényen levő furaton keresztül állíthatóak.  A képen nem látszik hogy az elektronikai fiókok nagyjából azonosak a 300-zal, de még textilbakelit alapú nyomtatott áramköri lemezekre épültek. Az első fedőlemez (amin a lábak vannak) bonyolultabb lemezmunkák, a 300-asokon csak a festés csíkjai a dekorációk, a 100-ason a lemez "behajlik" a festés vonalában.