STM90

A Mechanikai Laboratórium utolsó konstrukciója. Tervezése 1990-1991-re tehető.Csak néhány prototípus készült el két változatban. A "kor szellemének megfelelően" részegységeinek tervezését és gyártását már nem csak a Mechanikai Laboratórium, hanem a belőle kivált GMK-k, Kft-k végezték.  Az egyszerűbb változat nem tartalmaz kivezérlésmérőket, szintszabályzókat és mikrofon erősítőt, de a mikrofonerősítő helyén egy, csak az EDIT üzemmódban használható, pörgettyű /jog/ található.A jobb oldali képen látható 91003-as gyári számú darabot már nem fejezték be. A hiányzó részegységek /törlő oszcillátor, billentyűzet, VU mérő áramköre/ pótlásai a fellelt dokumentáció részletek és a  Terényi magnómúzeumban látható teljesen üzemképes 91001 gyári számú példány alapján készülnek.A képen fel is fedezhetjük a hiányosságokat. A nyomógörgő díszfedele, az oszcillátor TEST kapcsolója és a kiadókulcs kapcsolója még hiányzik.A futómű

Alapjában véve megegyezik az STM800 futóművével1. A külalak hasonlósága is ezt mutatja.A futómű vezérlését teljesen újra tervezték. Alapja egy i8088 processzor. A vezérlőáramkörök kiforrottabbak, egyszerűbbek mint a 800 típus megfelelő részei. Néhány áramköri részlet azonban átkerült az új konstrukcióba is.A futómű oldalöntvényei alacsonyabbak lettek, a magnó mélysége /állított helyzet/ kb. 10 cm-rel kisebb.A 800-asoknál ezen a helyen találhattuk a hátrafelé kihajtható, az erősítő áramköröket befogadó keretet.A kisebb helyet foglaló vezérlésnek köszönhetően a hangfrekvenciás panelek is a futómű alá, a billentyűzet mögé kerülhettek.A motor vezérlő áramköre be lett építve a motor burájába. Változatlan maradt a szalagfeszítés érzékelő és áramköre.

A hangfrekvenciás áramkörök

Az erősítők és az oszcillátor teljesen új konstrukciók. Az STM200-ból kezdve az összes ML magnetofonban azonos előerősítő is "áldozatul esett".

Viszont a 200-ashoz hasonlóan az előerősítő ismét közel került a fejhez. A fejegységre, egy árnyékolt dobozba építve találhatjuk meg a törlő, a felvevő, és a lejátszó áramkörök fejekhez kapcsolódó fokozatait. Az átkapcsolható korrekciós tagokat tartalmazó részletek és a vonalmeghajtó erősítők külön paneleken találhatók meg.

A fejegység buráján található szalagragasztó sablon felnyitható, alatta a fejerősítő mérőpontjainak csatlakozóját találhatjuk.

Folyt. köv.