STM224-STM226

A család soksávos változatai az STM22X típus számmal készültek.Az STM224 1" széles szalaggal 4 sávon rögzített, és alkalmas volt playback felvételek készítésére, azaz egy időben  kiválasztott sávokon felvételre miközben más sávok tartalmát lejátssza.A szalagvezetés eltér az alaptípustól. Az alaptípusnál lejátszáskor és felvételkor egy viszonylag nagy átmérőjű terelőgörgő nyomja a szalagot a fejekhez. A 22X típusoknál a fejek elhelyezése más. Kicsit előrébb vannak. Y szalag nyugalmi helyzetben felfekszik a fejekre, és csak gyorstekercseléskor emeli ki egy kisebb átmérőjű terelőgörgő.A többletfunkciók kezelőszervei és áramkörei a futómű elé szerelt "puttonyba" kerültek.Kis sorozat készült belőle. Egy darabbal találkoztam eddig, azt is átépítették 210-esé.Időközben tudomásomra jutott hogy egy gyűjtőtárs birtokol egy csak kis részben átalakított 224-est. Így szerencsére maradt hírmondója a típusnak.

Sajnos ugyanígy járt a tulajdonomban levő STM226 is. Természetesen ma már nem jutna eszembe "visszabutítani", de akkortájt egy egyszerű sztereó magnóra volt szükségem és a 1" széles szalag beszerzése sem tűnt megoldhatónak.

Ez a készülék 6 sáv egyidejű felvételére és lejátszására volt alkalmas, a felvételre ki nem választott sávok lejátszás módban működtek, de mivel nem volt lehetőség a felvevőfejeken visszahallgatásra ezért playback célra nem volt használható. Sokáig töprengtem hogy a beépített nyolc sávos Nortronics fejkészletnek miért pont a 2. és 6. sávját nem használták. Azt hiszem ezt már nem is fogom megtudni. Arról sem volt elképzelésem hogy milyen célra volt felhasználható. Nemrég tudtam meg az egykori gyár vezetőjéről hogy a Planetárium használta.

A közelmúltban az oldal egy látogatója, Róbert, értékes információt talált a típusról. Ime:

A rendszert 1975-ben eredetileg egy a budai hegyoldal díszkivilágítását vezérlő fény-, és az ezt kísérő hangjáték vezérlésére fejlesztették, de a terv végül nem valósult meg.

Ebben a magnóban a 200 sorozat tekercselőmotorjaihoz képes nagyobb és erősebb motorok voltak beépítve.

A futómű vezérlőáramkörei CMOS integrált áramkörökből és szilárdtest relékből épültek fel, láthatóan egyedi tervezésben és gyártásban. Érdekessége volt még, hogy a jobb oldali motor is stabilizált szalagfeszítést biztosított.

A 224-es használatáról multiplayback módban a galériában látható gép kedves tulajdonosa az alábbi leírást küldte:

 A STM 224 bal oldali négy nyomógombja a felvevő fejhez tartozik. A 1-4 számozott gombok közül a benyomott ( egy vagy több) fog felvétel üzemmódban "felvenni".

A nem benyomott gombokhoz tartozó sávokon a felvevőfej "lejátszó fej" szerepet tölt be. A jel a vonal kimeneten vehető le. (fülestől balra lévő potméter, illetve banándugó aljzatok a kezelőpulton) 

 Ettől független a jobb oldali kettős gombsor. Ezek a lejátszó fejhez tartoznak. A felső gombsor az 1- 4 bemenet jelét, az alsó a lejátszó fej egyes sávjait (1-4), vagy épp az összesét kapcsolja  a füles kimenetére. A két gombsor azonos sávhoz tartozó tagjai egymást kizáró üzemmódban élnek.

De lehetséges pl. 2 bemenet és 2 lejátszott sáv hallgatása. Ezek szinkronban is lehetnek, feltéve ha, a "zenészek"  multiplayback módban dolgoznak.

Ha nem akkor ez a funkció a hagyományos monitor kapcsoló funkcióját látja el. Vagyis, a felvett anyag visszajátszására használható.